> > America Centrala si de Sud

 
Zona geografica care unifica cele doua Americi, de Nord si de Sud, respectiv America Centrala, cuprinde 7 state: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua si Panama, cu o populatie de aproximativ 42 milioane de locuitori.Aici a luat nastere populatia Maya, limba vorbita cu precadere este limba spaniola, cu exceptia statului Belize a carui limba oficiala este limba engleza.Regiune preponderent vulcanica, America Centrala cuprinde peste 70 de vulcani, din care jumatate sunt activi.Peste 10 milioane de vizitatori aleg sa petreaca vacantele in America Centrala, dintre acestia o mare parte prefera Costa Rica ca destinatie de vacanta, insa cel mai vizitat obiectiv ramane situl Mayas – Tikal - din Guatemala.
AMERICA CENTRALA

Zona geografica care unifica cele doua Americi, de Nord si de Sud, respectiv America Centrala, cuprinde 7 state: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua si Panama, cu o populatie de aproximativ 42 milioane de locuitori.
Aici a luat nastere populatia Maya, limba vorbita cu precadere este limba spaniola, cu exceptia statului Belize a carui limba oficiala este limba engleza.
Regiune preponderent vulcanica, America Centrala cuprinde peste 70 de vulcani, din care jumatate sunt activi.Peste 10 milioane de vizitatori aleg sa petreaca vacantele in America Centrala, dintre acestia o mare parte prefera Costa Rica ca destinatie de vacanta, insa cel mai vizitat obiectiv ramane situl Mayas – Tikal - din Guatemala.
Regiunea geografica reprezinta un istm ingust al partii de sud a continentului Nord American.
Canalul Panama, cu o lungime de 77 km taie istmul Panama, legand Marea Caraibelor de Oceanul Pacific.Desi Panama din punct de vedere fiziogeografic este o natiune transcontinentala, este considerata ca facand in intregime parte din America de Nord.
De la marile limpezi de turcoaz pana la impresionantele ruine Mayase, paduri dese incetosate, piete aglomerate si plantatii de cafea, America Centrala poate fi deopotriva o oaza de liniste, dar si o sursa de aventura.
Un procent semnificativ din totalul populatiei Americii Centrale incorporeaza un fond etnic mixt (deopotriva spaniol si indian) reunit sub titulatura Mestizos.
Orice ruta ce trece prin America Centrala luata separat, nu se afla la o distanta mai mare de 200 km de ocean.
Denumirea de America Centrala este cateodata asociata cu Mesoamerica sau Middle America (America Mediana), care include Indiile de Vest si Mexicul.Cu toate acestea in mod paradoxal cuvantul Middle America (America Mediana) este utilizat de asemenea cu referire directa la statele situate in centrul SUA.
America Centrala gazduieste 16 situri incluse in patrimoniul UNESCO risipite pe teritoriul fiecarui stat component.Siturile cuprind insule, ruine antice, citadele coloniale spaniole, parcuri nationale si multe altele, precum sunt cele din Antigua Guatemala, Rezervatia Barierei de Corali din Belize, Parcul National Cocos Island din Costa Rica si situl arheologic Joya de Ceren din El Salvador.
America Centrala este un punct nodal al biodiversitatii Mesoamericane, insumand 7% din totalul mondial al biodiversitatii. Panama si Costa Rica sunt pe primul loc in lumina afirmatiei anterioare, iar Belize si Guatemala pe locul doi.
Marea Majoritate a populatiei Americii Centrale este de confesiune Romano - Catolica, urmata de Protestantism, desi un numar semnificativ de persoane adera la religia Mayasa si la alte religii indigene, cateodata chiar in competitie cu cea Romano - Catolica.
Exista un segment de dialecte pe cale de disparitie in America Centrala vorbite preponderent de populatia indigena, de exemplu doar 20 de persoane vorbesc fluent dialectul Pipil din El Salvador care deriva din Nahuatl. Cu atat mai putine persoane vorbesc fluent dialectul Lenca din Honduras.
Muzica „Punta”provine din zonele de coasta caraibiene ale statelor Belize, Guatemala si Honduras.
Destinatii - America Centrala si de Sud