> > > > Aruba

 
Aruba este una dintre cele 4 tari componente ale Regatului Tarilor de Jos, impreuna cu Olanda, Curacao si Sint Maarten, ale caror locuitori detin o singura cetatenie, anume, acea olandeza.Aruba nu poseda subdiviziuni administrativ-teritoriale, dar, pentru ratiuni ce tin de recensamant, este impartita in 8 regiuni.Capitala sa este Oranjestad.Spre deosebire de marea majoritate a insulelor din zona Caraibilor, Aruba este caracterizata printr-un climat uscat si peisaj sterp, arid.Climatul insulei a favorizat substantial turismul, dat fiind faptul ca vizitatorilor le este practic garantata vremea calda si insorita.Aruba este situata inafara centurii uraganelor.Orasele principale:Oranjestad;Paradera;San Nicholas;Noord;Santa Cruz si Savaneta.
1.Aruba
 
 • Capitala:Oranjestad
 • Limbi oficiale:Olandeza, papiamento
 • Suprafata:178.91 km²
 • Populatie:101.484(conform estimarii din 2010).
 • Densitatea populatiei:567 locuitori/km²
 • Moneda:Florinul aruban.
 
 
Aruba este una dintre cele 4 tari componente ale Regatului Tarilor de Jos, impreuna cu Olanda, Curacao si Sint Maarten, ale caror locuitori detin o singura cetatenie, anume, acea olandeza.
Aruba nu poseda subdiviziuni administrativ-teritoriale, dar, pentru ratiuni ce tin de recensamant, este impartita in 8 regiuni.Capitala sa este Oranjestad.
 
Spre deosebire de marea majoritate a insulelor din zona Caraibilor, Aruba este caracterizata printr-un climat uscat si peisaj sterp, arid.Climatul insulei a favorizat substantial turismul, dat fiind faptul ca vizitatorilor le este practic garantata vremea calda si insorita.Aruba este situata inafara centurii uraganelor.Orasele principale:Oranjestad;Paradera;San Nicholas;Noord;Santa Cruz si Savaneta.
 
 
Climat
 
Clima specifica insulei Aruba atrage turistii pe tot cuprinsul anului.Aruba prezinta un climat semi-arid.Temperatura variaza intre 28-33ºC, fiind acompaniata de vanturi directionate dinspre Oceanul Atlantic.Precipitatiile anuale abia daca depasesc 400 mm.
 
Demografie
 
Populatia Arubei este formata in proportie de 80% dintr-un amestec de albi+amerindieni caraibieni(Arawak) si doar in proportie de 20% din alte etnii.De fapt, marea majoritate a locuitorilor din Aruba este descendenta a indienilor Arawak si prezinta intr-o mai mica masura descendenta spaniola,italiana, olandeza, franceza, portugheza sau africana.
 
Recent a fost inregistrat un proces deloc de neglijat de imigratie pe insula, din cadrul statelor americane sau caraibiene vecine, datorita locurilor de munca bine platite.In 2007, a fost adoptata o noua legislatie in materia imigratiei, pentru a controla cresterea populatiei prin diminuarea termenului de stabilire a resedintei muncitorilor straini la 3 ani.
 
De asemenea, Aruba a fost influentata sub aspect demografic de Venezuela, mult mai semnificativ decat Bonaire si Curacao.Multe dintre familiile din Aruba sunt prezente in Venezuela, iar un numar mare de cetateni venezueleni, si-au stabilit a doua casa pe insula.
 
 
Limba
 
Limba constituie o componenta fundamentala a culturii arubane.Limbile oficiale sunt olandeza si papiamento(din 2003).Papiamento, este limba predominanta in Aruba.Avand un fond creol, este vorbita in Aruba,Bonaire, respectiv Curacao si imprumuta cuvinte din alte limbi precum portugheza, dialectele vest-africane, olandeza si spaniola.Engleza este de asemenea larg raspandita, datorita turismului.Alte limbi vorbite in functie de dimensiunea comunitatilor sunt portugheza, chineza, germana si franceza.
 
 
 
Organizarea statala
 
Puterea politica in Aruba este exercitata de un Parlament format din 21 membrii si de un Guvern format din 8 membrii.Guvernatorul insulei este numit pentru un mandat de 6 ani de catre regina Olandei.Primul-ministru si adjunctul primului-ministru sunt desemnati de Parlament, pentru mandate de 4 ani.Parlamentul este compus din 21 de membrii, alesi prin vot popular, direct, pe un mandat de 4 ani.
Impreuna cu Olanda, Aruba, Curacao si Sint Maarten formeaza Regatul Tarilor De Jos.Dat fiind ca cetatenia specifica celor 4 state este cea olandeza, acest lucru se reflecta si in regulile uniforme aplicabile pasaportului.Aruba, Curacao si Sint Maarten au o populatie relativ mica, ceea ce le obliga sa ia masuri pentru limitarea imigratiei.In vederea protejarii populatiei, aceste trei state au dreptul discretionar de a decide admiterea sau expulzarea persoanelor provenind din Olanda.
 
 
Aruba este membra a Teritoriilor de peste Mari si, desi nu este membra a Uniunii Europene, poate sa primeasca sprijin financiar din Fondul European de Dezvoltare.
 
 
Educatia
 
Sistemul educational din Aruba copiaza in intregime sistemul educational olandez.Astfel, exista 68 de scoli primare, 12 scoli secundare si 5 universitati.Guvernul din Aruba finanteaza in intregime sistemul national de educatie, cu exceptia scolilor private, precum Scoala Internationala din Aruba,care se autofinanteaza.Procentajul din PIB alocat educatiei in Aruba, este mai mare decat media pentru Caraibe/America Latina.
Universitatea din Aruba ofera programe de licenta si master pe drept, finante, economie si management hotelier.Tinand cont de faptul ca oferta de studii superioare de pe insula e limitata, multi tineri aleg sa studieze in Olanda, America de Nord, de Sud sau in alte state din Europa.
 
 
Economia
 
Economia insulei este concentrata pe 5 sectoare majore:exploatarea aurului, exploatarea fosfatului, exportul de aloe, exploatarea petrolului si turism.
Aruba detine unul dintre cele mai inalte standarde de trai din zona Caraibe, precum si o rata a somajului extrem de scazuta.Aproape 3/4 din PIB este asigurat de industria turistica si de activitatile conexe.Turistii cei mai frecventi sunt din Venezuela si Statele Unite.Principalii parteneri comerciali ai insulei sunt Venezuela, Statele Unite si Olanda.
 
 
Cultura
 
Sarbatori principale si evenimente:
 
 • Ziua Nationala-18 Martie
 • Ziua Reginei(``Dia de la Reina)-30 aprilie
 • Sinterklaas(Sfantul Nicolae)-5/6 Decembrie
 • Carnavalul Caraibian
 • Mardi Gras
 
 
Infrastructura
Sortare dupa:
Confort:
Pret:
Momentan nu exista oferte introduse pentru aceasta categorie. Va rugam sa ne contactati prin e-mail sau telefon pentru o oferta mai completa.